Frågor svar om knivslipning och slipning av skärstål.
Frågor och svar om Knivslipning
Slipar ni till privatpersoner ?
Eftersom vi är mobila knivslipare så är vi intresserade av antalet knivar
Är ni däremot flera grannar som går ihop så är det mera intressant. Det vi behöver är ett ställe där vi kan slipa på. Vi vill ha ungefärlig lista på på de typer av eggar ni behöver slipade. Notera att vi monterar inte av på kniveggar från motorredskap.
Klarar ni av specialslipning av japanska knivar ?
Det finns ingen specialslipning däremot så finns det olika vinklar man slipar en egg på. Stålets hårdhet avgör med vilken slipsten man använder. En skicklig och proffesionell knivslipare bryr sig inte om det är hårt Japanskt stål. Det tar bara olika lång tid. Hårt stål äter snabbare på en "vanlig" slipsten och poleringen tar längre tid Slutresulatet blir det samma. Vi tar betalt efter kniv och inte stål. Så det är samma pris för 10 japanska knivar som 10 knivar i mjukare stål.
läs mer om våra slipmetoder
Klarar ni av att slipa i olika vinklar?
Normalt sätt så bedömmer vi kniven och på så sätt sätter vinkeln. Vill kunden ha en bestämd vinkel så slipar vi därefter. Normalt sätt så får vi friheten att sätta vinkeln men det går utmärkt att fråga.
läs mer om våra slipmetoder
Kan man diska kniven i diskmaskin?
Nej:
Lämna aldrig din kniv odiskad. Skölj av kniven direkt efter användning, torka den noga och sätt den på plats i knivblock, magnetlist eller knivlåda.
Diska aldrig en skarp kniv i maskin. Maskindiskmedlet utsätter kniven för våtblästring som slöar den. Kniven står dessutom inte still i korgen utan rör sig under diskningen. Eggen skär lätt sönder diskmaskinskorgens plastbeläggning och korgen börjar rosta.
Salt miljö är aggressiv på rostfria stålmaterial. Lämna aldrig din kniv odiskad efter den använts i salt miljö. Görs inte detta kan djupare korrosionsskador uppstå.
Det största problemet med diskmaskinen är kanske ändå själva kulturen. "Jag diskar senare". Du skär kanske i aggressiv mat som saltgurka eller salt sill. Du lämnar kniven på diskbänken för att diska senare. Spaltkorrosionen startar direkt mellan kniv och diskbänk när du har salt vätska emellan. Redan någon timme senare är kniven fläckig och några timmar senare har ytrost uppstått både på kniv och diskbänk väl att märka.
Min rostfria kniv rostar, varför?
Stainless blir "rostar mindre". Alla stål rostar under ogynnsamma förhållanden, även de s k rostfria.
Ett stål med rostfrihet innehåller 18% krom och 8-10% nickel.
I knivstål avstår man därför från nickel.
Så länge kniven hålls ren och torr kommer den inte att rosta men syror och salt är aggressiva på alla stål och om det lämnas på ytan, speciellt om kniven ligger mot en annan metallyta som t ex diskbänken, så påbörjas rostangrepp.
Fastklibbningsproblem
Jag har andra bra knivar idag men de "klibbar" väldigt t.ex. när man skär rå potatis eller gurka. Gör Global detta också eller "släpper" de skivorna? Rå potatis klibbar alltid och gurka nästan lika ofta på släta knivar. Proffskocken lägger kniven lite i vinkel så att när skivan knuffas av, av nästa skiva, så faller den i högen för uppskuret i stället för att komma i vägen för kniven. I stort sett alla patentlösningar mot problemet ger andra problem. Med t ex hål sliter du på ditt styrfinger och det blir obehagligt i längden
Vad skall jag använda för skärbräda?
Är skärbrädan hårdare än kniven så skadas kniven. Är skärbrädan mjukare än kniven så tar skärbrädan skadan istället. Jobbar man med lätt hand är det dock inget stort problem.
Ändträ skärbrada: Det bästa för kniven och också den bräda som håller längst. Håll den inoljad och diska direkt efter användning med vatten. Använder du diskmedel går oljan ur och du skall helst slipa av den råa ytan som blir när fibrerna reser sig efter att ha sugit in vatten. Olja sen in den igen med paraffinolja.
Liggande trä på skärbräda: Lite mer motstånd för kniven men helt OK. Skär med lätt hand så varar också denna bräda.
Skärbräda med mjuk plast: Snäll mot kniven och lätt att hålla ren. När den till slut blir för repig kan den bli ohygienisk och bör bytas ut.
Skärbräda med Hård plast: Använd inte , ger problem mot knivblad och du får plastflisor i maten.